Panzehir, Dağ ve Börü projelerinden tanıdığımız genç yönetmen Alper Çağlar, yeni projesi için Anadolu Geceleri (Anatolian Nights) için çevrimiçi bir platform ile görüşüyor.
İlk Göktürk filminin beklerken Alper Çağlar hayranlarına bir sürpriz yaparak Anadolu Geceleri projesine dair ilk bilgileri Twitter hesabından ve Facebook hesabından açıkladı. Yaptığı açıklamada bir SVOD kanalı -Subscription video on demand kelimesinin kısaltılmışıdır. Belirli bir ücret karşılığında içeriklerine eriştiğiniz kanallara deniyor. Netflix, Amazon Prime Video gibi- ile görüştüğünü belirten Çağlar, Anadolu Geceleri projesine ve yaptığı görüşmelerin bir kısmına yer verdiği Facebook açıklamasında projeye dair şunları söyledi:
2018 sonu. BÖRÜ filmden perişan bir halde yorgun çıkan ekip ve projenin türlü stresi tazeyken, aklıma küçükken Reasürans çarşısında oynadığımız World of Darkness ve Cthulhu masaüstü FRP oyunları geliyor. Sonra kuyruklu bir düşünce daha; “çoğu fantastik korku öğesi Anadolu ve yörüngesindeki topraklarda çıktı”. Peki dünyaya en çok içerik ihrac eden ikinci ülke olmamıza rağmen, bu limonu niye sıkamadık?
Büyük bir patlama gibi, fikirde birliğimiz olan bazı insanlarla konuştukça, hayal çekirdekleri eylem çekirdeklerini ateşliyor. Zincirleme bu reaksiyonda ortağım Doruk ve ben gazlardan gazlara uçuyoruz.
O esnada ismi lazım olmayan bir abone-içerik şirketi bizimle temasa geçiyorlar. Güzel insanlar hepsi; severiz. Proje iyice dallanıp budaklanıp sekiz bölümlük birinci sezon taslağı hazır oluyor. Kimler yok ki projenin içinde. Türkiye’nin en yetenekli akranım yönetmenleri, dünyada tanıştığım muhabbeti keyifli korku yazarları, ve fantastik literatürün bir iki ağır topu (isim vermeyeceğim ama dudak uçuklatacak kadar namı olan adamlar).
Benim hazırladığım genel dünya tasarımı ve kurallarına uyan bir sistemde, bu ismi-lazım-olmayan kurum iştahlı diye kendi içimizde (ve ürün tamamen bize ait olarak) baya ilerliyoruz.
Tabi bu esnada ben bireysel olarak, bu ismi-lazım-olmayan dost şirkette yeni sandalyeye oturan orta-hiyerarşi birisi ile bir konuda ters düşüyorum. Tatlı bir fikir ayrılığı bu, husumet yok, gıcıklık yok. Daha yukarılarda bu kişinin patronları ile de ahbabım o yüzden normalden daha tatlıyım. Gıcık Alper hala zindanda kilitli yani.
Ama felsefi olarak gece ve gündüzüz. Prensipsiz bir insan, ruhsuz bir insandır. Hayallerimizi ucuzlaştırmak yerine, inat etmeyi yeğliyoruz. Türkiye’nin etinden sütünden faydalanıp, dünyaya ihraç eden, ama Türk ekiplere ve projeleri kıt kanaat bütçelerle ilerleten bir consommatrice felsefesi, bizi bozar.
Türkiye’de üretilen amiral gemisi bir dizi neden İspanya veya Almanya’daki bölümsel bütçelerin yarısı ve hatta bazen üçte birini almak zorunda? Zaten ekonomik krizde olan ülkemizi neden bu düşünce yüzünden daha da sömürelim? Ülkemiz ligin zirvesine oynayacak taşşaklara sahipken, neden Çin işi bir dizi fabrikası haline gelelim.
Ben Türkiye’nin taşeron fabrika değil, parmakla gösterilen bir film ülkesi olmasını istiyorum.
Doruk ile geri adım atmıyoruz. Tabi onun suçu az ama yoldaşlıktan asla taviz vermez. Doruk diplomattır, asabi Kozan’lı benim. Ama hakkıyla olması için Anadolu Geceleri kesinlikle çok dilli, Türk-Anadolu-Osmanlı coğrafyasına hitap edecek bir flagship proje olmak zorunda.
“Bütçenizi illa bölüm başına 400,000 dolar mı tutmak zorundasınız Alper? Bak Ceren Yelkovan dizisi yarısına çekildi bile!”
“Evet abicim. 400’ün altına güzel olmaz.”“
Bu tarihsel fantastik bölüm yerine şehirde geçen ucuzcu bölüm olsa Alper?”
“Olmaz ablacım.”
“Şu bölüm yönetmeninden/yazarından emin misin? Daha ucuz adamlar var.”
“Eminim güzel kardeşim.”
Bir süre dravdan uykuya yatıyorlar. Ben de anlıyorum tabi, onların bakış açısına göre Türkiye bu kurumun bayrak gemisi bir projeyi çıkaracak yer değil. Onlar kereste ormanı istiyor, ben Ötüken. Sonra sulhen, tatlıca potansiyeli sonlandırıyoruz. Canları sağolsun.
Kimin felsefesinin nitelikli olduğunu tarih gösterecek.
Anadolu Geceleri miniserisi 1.5 senelik kış uykusundan sonra, bu ismi-lazım-olmayan kurumun bir rakibi tarafından takibe alınıyor.
Zaman gösterecek, felsefi olarak bu konuda bizim yanımızda durup durmayacaklarını. Acelemiz yok. Benim ufkum İlk Göktürk ile dolu zaten.
Anatolian Nights projesinin 2022-2025 arası çekileceğine dair 3 önemli gösterge var.
Dahil olan ekip üyeleri uluslararası çapta insanlar. Oyuncu olsun, yazar olsun, bölüm yönetmeni olsun.
Doruk inanılmaz gaz bu proje konusunda. Televizyon/SVOD camiasında yer yerinden oynatacak, Türkiye’ye turizmi arttıracak birşey olduğuna emin. Peşini bırakmaz bu cevherin.
İlgilenen dev öyle küçük balık değil, balina. Potansiyel görmeseler kur yapmazlar.
–A
Alper Çağlar
Alper Çağlar’ın söylediklerine bakacak olursak biz izleyicileri harika bir proje bekliyor. Sekiz bölümden oluşan birinci sezon senaryo taslağı, ekipte yer alacak bir çok yerli ve yabancı usta ismi belirlemiş olan Alper Çağlar’ın yeni projesi için talep ettiği 400.000 dolarlık bütçe ise beklentilerimizi yükselten bir başka etken oldu doğrusu. Hiç kuşkusuz harika bir proje ile karşılaşacağımızdan zaten eminiz ancak bu bütçe ile Anatolian Nights Alper Çağlar’ın da söylediği gibi Türkiye’nin flagship (Amiral Gemisi) projesi olabilir. Alper Çağlar’ın ilk görüştüğü ilk SVOD kanalından -Netflix olabilir- ses çıkmayınca rafa kalkan projeyle 1.5 yıl sonra bir başka SVOD kanalı ilgilenmeye başlamış.
İlgilenen dev öyle küçük balık değil, balina. Potansiyel görmeseler kur yapmazlar.
Alper Çağlar
2022-2025 yılları arasında çekimlerinin yapılabileceğini belirten Alper Çağlar projede dünyaca ünlü birçok ismi göreceğimizin de altını çiziyor. Anadolu Geceleri (Anatolian Nights) hakkında gelişme oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.